Acı badem kurabiyesi, keçi sütlü dondurma, renkli makaronlar… Şık bir pastane nerededir buralarda? Buralarda derken Urla’da.
2015 yılında açılan İrmik Hanım isimli pastane Urla Sanat Sokağı’na ayrı bir renk kattı. Pastaneye her giden tarifi Avrupa mutfaklarından gelme hafif, lezzetli ve olabildiğince sağlıklı malzemelerden oluşan pastaları, poğaçaları, kurabiyeleri yedikçe çevresine anlattı. İrmik Hanım’ın ünü önce Urla’nın sonra da İzmir’in sınırlarını aştı.
Pastaneyi eşiyle birlikte işleten Esra Özkutlu bir biyolog. Küçük yaştan beri tatlıyı ve tatlılar yapmayı seven bir biyolog. İlaç sektöründen aktif olarak 10 yıl çalıştıktan sonra yurtdışı görevi sırasında pastacılığa merak sarıp Paris’te Cordon Bleu’den uzun süren bir eğitim almaya başlamış. İstanbul’a döndüğünde önce bir butik pastanede gönüllü olarak sonra başka bir yerde profesyonel olarak çalışmış bu sürede de eğitimini Paris’e gidip gelerek tamamlamış. Büyükşehirden uzak olmayan ama İstanbul’da da olmayan bir yerde pastane açma fikri geliştiğinde İzmir’in sahil beldelerini gezmişler. Foça, Alaçatı derken birden Urla’da karar kılmışlar.
Neden Urla’yı seçtiniz diye sorduğumuzda Esra Hanım önceden belirledikleri 3 kriteri sayıyor: Havaalanına yakın olması, çocuğu için uygun okulların olması, büyükşehirden uzak olmaması.
İstanbul’dan buraya gelip yerleşmek isteyenlere tavsiyesi önce ev kiralayarak bir süre denemeleri. Gelip de dönen çok oluyor, diyor.
Esra Hanım şöyle devam ediyor: Urla’nın kendine ait güzelliği, zeytin ağaçları, diğer yerlere göre daha yeşil olması bizi etkiledi. Urla’nın kendine has bir havası var, hem yaz hem kışın hareketli. Urla büyük, 5 kola ayrılıyor ve bölgesi çok geniş bir alan. Üstelik merkezde pastane niteliğinde bir yer olmaması dikkatimizi çekti. Urla’da yaşayıp Urla’nın merkezine gelmeyen ama börek almaya İzmir’e gidenler var.
İrmik Hanım’ı diğer pastanelerden ayıran ününe ün katan temel bazı özellikler aslında sürdürülebilirlikle de ilgili. Sürdürülebilir bir yaşam için sağlıklı beslenmek bunun için de tüm gıda ürünlerinin yapımında vücuda en az zarar verenleri seçmek gerek. İrmik Hanım bu anlamda üstüne düşen sorumluluğu yerine getiriyor. İrmik Hanım, Açık Mutfak konseptli nadir yerlerden birisi. Esra Hanım pastanesindeki ilkelerle ilgili olarak şunları söylüyor: Hep dürüst olmaya çalışıyorum. Mutfağımda kullandığım en büyük katkı maddesi kabartma tozudur. Margarin ve pastacılık yağlarını kullanmıyorum, tereyağı mümkünse yöresel tereyağı kullanıyorum. Kremamı kaliteli endüstriyel ürünlerden, krem şantiyi toz yerine kremadan yapıyorum. Çok az kakao ve Belçika çikolatası kullanıyorum. Tatlıların bazılarına şeker yerine kuru üzüm, pekmez gibi ürünler koyuyorum. Şeker olarak da sadece pancar şekeri kullanıyorum. Örneğin Urla’ya özgü acıbadem kurabiyesini burada yapıyoruz. Keçi sütlü dondurmamız çok ünlü. Ayrıca burada cennet hurması çok; cennet hurmasını getiriyorlar dondurma yapıyorum. Turunç çok ekşi bir meyve onun suyunu salataya sıkıyorum, çok lezzetli oluyor, tavsiye ederim.”
İrmik Hanım Pastanesi’nde geçmişten gelen acıbadem kurabiyesi gibi lezzetler ile Fransız makaronlarla yan yana duruyor. Urla’nın merkezini ziyaret edenler için sorumlu, kaliteli ve lezzetli bir durak oldu. Siz de Urla’da merkezdeki Sanat Sokağı civarında güzel vakit geçirmek ve çocuklarınıza lezzetli tatlılar yedirmek isterseniz burada Esra Hanım ve ekibi sizi bekliyor.
Esra Hanım’ın daha önce bloğunda yayınladığı lezzetli ve hafif bir çilekli dondurma tarifi:
230 gram ayıklanmış, yıkanmış taze çilek, 130 gram süt, 120 ml. Krema, 120 gram şeker, bir tutam vanilya
Şekeri çilekle güzelce karıştırın. İçine süt ve kremayı da koyun. Vanilyayı da ekleyin. Dondurma makinasının haznesine hepsini boşaltın. 25 dakika içinde dondurmanız hazır olacak. Açık pembe rengini alan dondurmanın fotoğrafını buradan görebilirsiniz:
http://irmikhanim.blogspot.com.tr/2014/09/cilekli-dondurma.html .
Röportaj : Doç. Dr. Ferah Onat
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi
EgeSürçed Dernek Üyesi
Leave a Reply